Publicerad Lämna en kommentar

Kondens på utsidan av fönstret

Kondens på utsidan av fönstret

Kondens på utsidan av fönstret

Hösten är här med svalare temperaturer och högre luftfuktighet. Den här tiden på året är det många som undrar varför det blir kondens på utsidan av fönstret. Speciellt om det är nytt. Många blir oroliga över att det är något fel på fönstret, men oroa dig inte! Det är ett tecken på att ditt fönster isolerar väldigt väl mot kylan och inget som kommer påverka fönstret negativt. Kondens på utsidan av fönstret är alltså ett tecken på god kvalitét!

Varför blir det då kondens på utsidan?

Fönster med lågt U-värde släpper ut mindre värme från huset. Därför blir glaset varmare på insidan och kallt på utsidan, vilket gör att det kan uppstå kondens när det är kallt och fuktigt ute. Det händer oftast på höst och vinter när det är kallt ute, och kan hålla i sig under morgonen tills solen kommer fram. Extra utsatt kan det vara längs kusterna, eller om du har mycket buskar och växtlighet framför dina fönster som gör att fukten samlas.

Fördelen med lågt U-värde på ditt fönster är att mindre värme släpps ut, inomhusklimatet blir stabilare och elräkningarna mindre. Dessutom är det bra för miljön!

För dig som ska beställa fönster där du vet att det kommer vara utsatt, t.ex. nära havet eller nära en sjö, finns det något som kallas ”Antifog”-glas, eller ”Kondensfritt glas”. Dessa är speciellt framtagna för att imman inte ska kunna sätta sig på fönstret – du slipper problemet med kondens.

Kondens på insidan av fönstret

Har du problem med kondens på INSIDAN av fönstret är det ett annat problem. Det kan uppstå när du satt för isolerande fönster på ett gammalt hus som saknar ventilation eller har för hög fukthalt inomhus. Djupa invändiga smygar kan också göra det svårare för värmen från elementen att nå fönstret, eller för täta fönsterbrädor utan luftningshål. För mycket växter i fönstren kan också hindra ventilationen.


För att lösa detta bör du se över ventilationen i fönstret och säkerställa att värmen kan nå ditt fönster invändigt. Kondens på insidan kan skada fönstret på lång sikt då fukten kan göra att trädelarna skadas av röta. Detta innefattas inte av några garantier – så se till att lösa detta omgående om det uppstår hemma hos dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *