Publicerad

Välj rätt ytterdörr

Ytterdörren är trots allt husets ansikte utåt och visst är det väl härligt att åka förbi det där huset med den vackra röda pardörren – varje gång tänker man att ”vi borde också byta ytterdörr”. Men sen ger man sig ut och börjar titta på nätet och i butiker och det är en djungel. Färger, former, funktioner – vad ska man välja? Kvalitét ska vara viktigt, leveranstider ska vara viktigt, pris ska vara viktigt… Ja det är inte lätt. Här har vi sammanställt en liten guide som vi tror kan vara en god hjälp på vägen till dig som konsument. Med många års erfarenhet inom dörrbranschen vet vi ungefär vilka fallgropar du kan gå på som köpare.

Vilka förutsättningar har DU?

Det är lätt att drömma sig bort på instagram och på pinterest – men verkligheten är inte alltid lika perfekt som på bild. Vad har DU för förutsättningar hemma? Har du tid och energi att lägga på underhåll av din dörr? Har du barn som kommer smälla i dörrarna? Ligger ditt hus precis intill havet eller sitter dörren i ett väldigt utsatt läge? Alla har olika förutsättningar och du bör ta reda på dom före du köper en dörr.

Vilken stil passar på ditt hus?

Modernt, klassiskt, enkelt – dörrar finns i alla stilar. Så att kolla runt på instagram och pinterest är verkligen inte fel. Då kan du få en känsla för vilken typ av dörr du gillar. Sätt det sen i perspektiv till ditt hus – kommer den bli snygg där? Vi hjälper gärna till som smakråd om du känner dig osäker.

Ta dina mått

Innan du kontaktar ditt inköpsställe är det bra om du tar dina mått, då kommer du få den hjälpen du behöver direkt. Måtten du behöver är ditt karmyttermått, alltså behöver du lossa eventuella foder för att få ett så korrekt mått som möjligt. Är du osäker är det bäst att be en snickare om hjälp.

Kontakta WK Byggtorg

Nu har du det du behöver för att komma igång med din dörrbeställning! Nu börjar det roliga för dig – att bygga ihop din dörr precis så som du vill ha den.

Tillval och utrustning

Färger – Ytterdörrar går att få i alla möjliga färger! Vi använder NCS-skalan och det är mycket bättre att du kollar på en fysisk karta hos oss eller i en färgbutik för att välja kulör på din ytterdörr, digitala färger speglar inte hur den kommer att se ut på din dörr i verkligheten. Tänk på att mörka färger aldrig ska placeras i utsatt söderläge. När solen ligger på blir dörrarna extremt varma och skador kan uppstå till följd av detta – något som inte omfattas av din dörrgaranti. Överväg att köpa ett entrétak om du absolut vill ha en mörk kulör på din ytterdörr.

Glas – Klarglas eller insynsskyddat? Säkerhetsglas för att undvika olyckor? Tänk till kring vilka behov du har.

Handtagspaket – På din nya ytterdörr kommer också en låskista som är bra rustad för dina krav på säkerhet. Komplettera din dörr med ett handtagspaket som passar till din nya låskista – utseende och ytmaterial kan du välja själv efter smak och tycke.

Beställning och montage

När du beställer en specialtillverkad dörr får du räkna med att få vänta på den i 4-6 veckor beroende på tillverkare. Men, i tillverkningsprocesser och under frakter så kan olyckor ske – så ha inte för bråttom med att boka in bytet av din dörr med en snickare. Om du har bokat snickare den dagen dörren ska levereras och dörren av någon anledning blir försenad så är det en kostnad för hantverkaren du som kund gärna vill slippa.

Tänk också på att den dagen din dörr anländer till dig – då är man såklart väldigt sugen på att få upp den så snabbt som möjligt. Men ta det lugnt! Avlägsna emballaget och gör en ordentlig mottagningskontroll och riv absolut inte ur din gamla dörr förrän du säkerställt att din dörr ser bra ut och att allt är i sin ordning.